Останки от епископска резиденция от V в. са открити на Мисионис

Написано от : на : 01/10/2020

Обявяват древния град за общински обект от първостепенно значение.

Останки от епископска резиденция от края на V в. са разкрити при тазгодишните археологичеси разкопки на Мисионис. Това обявиха на пресконференция Стефан Иванов – ръководител на разкопките и главен уредник в Регионалния исторически музей и проф. Николай Овчаров. В събитието участва и кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Останките от сградата се намират северно от голямата епископска базилика и е с площ от 300 кв. м . В центъра и се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи. Той е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения. Разпознати са останките на епископските апартаменти, зала за пирове, за което сочат множеството стъклени останки от чаши, и вероятно – личен параклис за епископа. В резиденцията се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според археолозите към епископския комплекс се отнася и кръщелнята (т.нар. баптистерий), открита през предходните години.

При тазгодишните проучвания са открити над 200 находки. Сред тях има и златна коланна апликация, стъклени чаши, монети, керамика и други предмети.

Професор Овчаров прогнозира, че откритието може би ще е едно от най-големите за българската археология през тази година.

Все още се очаква решението на междуведомствената комисия за прехвърляне на собствеността на Мисионис на Община Търговище. В момента древният град попада в територия, която е държавен горски фонд, разясни кметът д-р Дарин Димитров.

„Законът за горите предвижда промяна в предназначението на имотите в горските територии за общински обекти от първостепенно значение. Затова, предстои на сесия на Общинския съвет да внесем искане за обявяване на Мисионис именно за такъв обект. Целта ни е по-този начин да ускорим процедурите по промяна в статута и последващото прехвърляне на собствеността. Така ще можем да развиваме обекта и да кандидатстваме за финансиране по различни програми “, каза д-р Димитров.

Община Търговище за поредна година финансира проучванията на Мисионис. През 2020 г. за целта бяха отделени 40 000 лв. от общинския бюджет.


Коментари на читателите

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни *Продължи да четеш

Радио Търговище

Музиката в теб

В момента звучи

Име

Изпълнител

 

 
 
Background