„Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят…“

Написано от : на : 13/01/2021

Днес се навършват 170 години от рождението на най-видния представител – участникът в Априлското въстание Тодор Каблешков. 

Деец на националноосвободителното движение, един от ръководителите на Априлското въстание в Панагюрище. Родовото име Каблешкови произхожда от диалектната дума – каблица – голямо дървено ведро (мляко), използвано от родопските овчари. Предполага се, че някой от първите Каблешкови е пренесъл подобно ведро от Родопите в Копривщица и оттам прякора е приет като фамилно име. Тодор Каблешков е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков в Копривщица.

Автор на прочутото Кърваво писмо, в което пише за обявеното на 20 април 1876 г. въстание.

Братия!

Вчера пристигна в село Неджип ага из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборишкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии… Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братия, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…

Копривщица,20 априлий 1876 г.

Т. Каблешков

 Тодор Лулчов Каблешков учи в Копривщица и Пловдив (1864-1867 г.). През 1867 г. основава ученическото просветно дружество “Зора” в Копривщица. Продължава учението си в “Галатасарай” в Цариград (1868-1871 г.). Не успява да завърши поради заболяване и се завръща в родния си град. От 1873 г. работи в Одрин като телеграфист, а след това е началник на жп станция в гара Бельово, Пазарджишко, където развива активна просветна и политическа дейност. В началото на 1876 г. се връща в Копривщица и се отдава на революционното дело. Определен е за ръководител на революционния комитет в Копривщица и помощник-апостол на Панагюрския революционен окръг.

На 20 април 1876 г. пръв дава сигнал за въстанието в Копривщица. Автор е на прочутото “Кърваво писмо” до Панагюрския революционен окръг. Ръководител е на военния съвет в Копривщица, заедно с Панайот Волов предвожда чета, с която обикаля съседните села. След потушаването на въстанието с малка група се изтегля в Балкана. Заловен е в Троянско, след което е подложен на тежки изтезания в затворите в Ловеч и Търново. Самоубива се в конака в Габрово


Коментари на читателите

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни *Продължи да четеш

Радио Търговище

Музиката в теб

В момента звучи

Име

Изпълнител

 

 
 
Background
error: Съдържанието е защитено!!