Честит Международен ден на гайдата

Written by on 10/03/2021

На 10 март се чества Празник на гайдата! В света има над 130 вида гайди , като българската е една от най- уникалните със своя звук!

Българската гайда е духов музикален инструмент. Състои се от мях, гайдуница, ручило, надуялка, пискуни и главини. Мехът представлява обработена ярешка или козя кожа, обърната с косъма навътре. Гайдуницата е разпробито дърво с пръстови отвори. Тя служи за извличане на мелодията чрез отваряне и затваряне на съответните дупки. Басовият тон, който е една октава по-нисък от строя на гайдуницата, „извира“ от ручилото. То има три части – „еклемета“, с помощта на които се регулира височината на тона. Вкраването на въздух в гайдата се осъществява чрез надуялката, която представлява цилиндър с канал, завършващ с клапа. Тя не позволява на въздуха да се върне обратно. Тези три дървени части се прикрепят към меха с помощта на главини, завързани за него. Но самата „душа“ на гайдата е пискунът. Един в гайдуницата и в ручилото. Налягането, създадено от притискането на меха, кара „перцето“ на пискуна да издава трептения, които се превръщат в звуци.

В България има три вида гайди – каба, джура и македонска. Каба гайдата се среща само в Родопите и се отличава с мекота на звука и дълбочина на тона. Чисто технически, за разлика от джура гайдата, родопската гайда е с извита в долния край гайдуница, от което зависи ниския ѝ тембър.

гайда РТ

Джура гайдата се среща в цяла България без Родопите – Мизия, Делиормана, Добруджа, Балкана, Средна гора, Северна, Източна и Западна Тракия, Странджа, Шоплука, Граово,  Западните покрайнини и Пиринска Македония, като в различните области се различава по височината на тона.

гайда РТ

Македонската гайда се среща в югозападната част на Пиринска Македония, във Вардарска Македония (дн. Република Македония) и в Егейска Македония (дн. Гръцка република). Нейният строй е между джура и каба гайдата, тоест средна по звучене.

гайда РТ

Когато слушате мелодията на гайдата помнете, че тя е създадена от народ, който не е търпял подтисничество и тирания, народ, за който свободата е била равностойна на живот.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Радио Търговище

Музиката в теб

Current track

Title

Artist

 

 
 
Background
error: Съдържанието е защитено!!